Elrendelte tegnap a fővárosi törvényszék a holttestekből kiműtött szívstimulátorok újrafelhasználásával gyanúsított jászvásári orvos házi őrizetbe helyezését. A törvényszék döntése nem jogerős.

A iaşi-i Sf. Spiridon kórház kardiológusát, Dan Tesloianut február 18-án vették őrizetbe, és többrendbeli hivatali visszaélés, illetve vesztegetés elfogadása miatt indult büntetőeljárás ellene. Az ügyészek szerint 2017-től 2022 augusztusáig az orvos 238, holttestekből kiműtött vagy ismeretlen eredetű szívritmus-szabályozót ültetett be pácienseinek, nem törődve azzal, hogy ez akár végzetes kimenetelű is lehet a betegek számára.

Az eljárást tiltja a törvény, és az orvostechnikai eszközök gyártói is feltüntetik a csomagoláson az újrafelhasználás tilalmát – hangsúlyozzák az ügyészek, aki szerint a készülékek beültetése sok esetben indokolatlan volt, az orvos fiktív diagnózis alapján javasolta a beavatkozást, vagy előzőleg olyan gyógyszereket írt fel a betegnek, amelyek szívritmus-szabályozó szükségességére utaló tüneteket váltottak ki.