A késve kiállított villanyszámlák részletekben történő kiegyenlítésének lehetővé tételére kötelezte a szolgáltatókat az energetikai szabályozó hatóság (ANRE), ugyanakkor előírta számukra, hogy részletes magyarázatot is mellékeljenek a számlán szereplő tételekhez.

A tegnap közzétett új rendelkezés szerint a fogyasztók ezentúl a leszámlázott időszakkal azonos időtartamú haladékra jogosultak a villanyszámla kifizetésnél, amennyiben a szolgáltató késve állította ki a számlát. A védelemre szoruló fogyasztók esetében legalább három hónapos haladékot kell biztosítani a törlesztésre, a szolgáltató pedig nem számolhat fel késedelmi kamatot. Az intelligens mérőórákkal rendelkező fogyasztóknak joguk van (a napszaktól függő) dinamikus díjszabású szerződést kötni, a szolgáltatónak pedig jelszóval védett, ingyenes internetes fiókhozzáférést kell biztosítani számukra, ahol valós időben bármikor ellenőrizhetik pillanatnyi és összesített fogyasztásuk mennyiségét és díjszabását.

Az ANRE-hez tavaly csaknem 40 ezer lakossági panasz érkezett az áram- és gázszolgáltatók ellen, 64 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A panaszosok szerint a szolgáltatók a rendszertelen számlázással tudatosan próbálják kijátszani az árkompenzációról és árkorlátozásról szóló kormányzati intézkedéseket.