A Minority SafePack Polgári Kezdeményező Bizottsága hétfőn fellebbezést nyújtott be az Európai Unió Bíróságán az Európai Bizottság ellen indított semmisségi eljárás keretében – közölte Vincze Loránt EP-képviselő, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója elnöke.

A felperesek szerint a törvényszék tavaly novemberi alapfokú döntése nem ad kielégítő választ a keresetben megfogalmazott felvetésekre és érvekre; az állítás, hogy az Európai Unió már mindent megtett volna a kisebbségi nyelvek és kultúrák védelmében, jogilag nem támasztható alá – mutatott rá Vincze az RMDSZ hírlevele szerint.

A beadvány az intézményi részrehajlás példájaként hozza fel, hogy az EB képviselői hét alkalommal találkoztak az End the Cage Age kezdeményezés képviselőivel, és csupán a szabályzat által előírt egyetlen alkalommal a Minority SafePack képviselőivel. A döntés ugyanakkor hivatkozik olyan Európa Tanácsi intézményekre és jogi eszközökre, amelyeknek az EU nem része és amelyeket az EU több tagállama nem ratifikált.

Ezek alapján bíznak benne, hogy a Bíróság felül fogja írni a Törvényszék novemberi döntését, amely nem áll összhangban a testület korábbi, az Európai Polgári Kezdeményezéseket érintő ítéleteivel.