Lucian Bode belügyminiszter plágiumügye semmilyen módon nem befolyásolja Románia schengeni csatlakozását – nyilatkozta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a közszolgálati televízió egyik tegnap esti műsorában.

A két ügynek semmi köze egymáshoz, mert ‘nem Bode csatlakozik fizikai személyként a Schengenhez’ – tette hozzá Kelemen Hunor, aki nem kívánta kommentálni a plágiumügyet. ‘Én egyszerűen nem értem ezt a hajszát a doktori címért, mintha legalábbis nemesi cím lenne’ – mondta Kelemen Hunor a TVR Info műsorában.

Lucian Bode belügyminiszter közösségi oldalán közzétett bejegyzésében reagált az őt érintő vádakra. Bode ‘elképesztőnek’ nevezte, hogy a BBTE etikai bizottsága a 2018-ban írt disszertációját a 2020-2022-ben frissített szabályok alapján elemezte, szerinte ugyanis a jogállamiság elveinek is ellentmond a szabályok visszamenőleges alkalmazása.

Bode politikai indíttatásúaknak nevezte a dolgozatával kapcsolatos plágiumvádakat, ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, amiért a kolozsvári BBTE a politikai nyomásnak engedve nem várta meg a bíróság ítéletét ebben az ügyben.