Folytatólagosan elkövetett vesztegetés elfogadása okán bűnvádi eljárást indított a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a Iaşi megyei vámhivatal vezetője és több alárendeltje ellen. Dănuţ Bolohan vámhivatali vezetőt a többi gyanúsítottal együtt 24 órára őrizetbe vették.

A DNA szerint a bizonyítékok arra utalnak, hogy az év elejétől kezdve a gyanúsítottak pénzért cserébe elmulasztották szabályszerűen ellátni feladataikat, hogy ezzel kedvezzenek egy Törökországból ruhaneműt és hamisított parfümöket szállító cégnek. A gyanúsítottak lehetővé tették, hogy a cég alacsonyabb összegű vámot fizessen az árura azáltal, hogy a szállítmányt a valósnál jóval kisebb értékűként jelentette be, és a határnál az áruellenőrzés csak formális volt, vagy egyáltalán nem végezték el. ‘Az ellenőrzéseket csak a dokumentumok alapján végezték, az áruk tényleges átvizsgálása nélkül’ – teszi hozzá a DNA.

A nyomozó hatóságok szerint a be nem fizetett vám miatt 58 millió lejes kár érte az államot. Az ügyben más személyekkel kapcsolatban is vizsgálódnak az ügyészek.