Az amerikai félidős választások urnazárását követő első exit pollok azt mutatják, hogy a washingtoni törvényhozás alsóházában a jelenleg ellenzéki republikánusok szereznek többséget, a szenátusban pedig nagyon szoros, fej-fej melletti verseny alakult ki. A szavazatokat jelenleg is számolják. Az elnöki ciklus félidejében megtartott voksoláson a Kongresszus teljes alsóházáról, azaz 435 képviselőről, míg a felsőház, a száz tagú szenátus 35 helyéről, valamint további 36 kormányzó személyéről dönthettek az amerikaiak.

A CNN hírtelevízió összegzése szerint a Kongresszus alsóházában jelenleg 195 helyet már biztos, hogy megszereztek a republikánusok. Ugyanez a szám a demokratáknál 176. A többséghez összesen 218 mandátum szükséges. A szenátusban jelenleg 48-48 helyet biztosítottak maguknak a demokraták és a republikánusok is. A többséghez itt 51 szenátori helyre lenne szükség. Ami a kormányzói helyeket illeti, a szavazatszámlálás jelenlegi szakaszéban az látszik, a demokraták két további állam csúcsvezetői székét megszerezve 15 kormányzói pozíciót már megszereztek, míg a másik oldalon a republikánusok két széket elvesztve 23 pozíciót visznek majd el.

A hagyományosan az adott elnöki ciklus közepén megtartott úgynevezett félidős amerikai választások több szempontból is kulcsfontosságúak a demokrata Joe Biden elnök kormányzata számára, legfőképp azért, mert az eredmények fényében lehet majd látni, jogalkotási szempontból mennyire lehet majd szabad keze és mozgástere az adminisztrációnak.