Klaus Iohannis államfő jelenlétében letette hétfő este a hivatali esküt Angel Tîlvăr új védelmi miniszter.

A Cotroceni-palotában tartott eseményen részt vett a szenátus ügyvivő elnöke, Alina Gorghiu, a képviselőház elnöke, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă miniszterelnök, Kelemen Hunor kormányfőhelyettes és Ion Oprişor elnöki tanácsadó.

Az eskütétel után a kormányfő a Facebook-oldalán kívánt sok sikert az új miniszternek a munkájához. Ciucă bejegyzésében úgy értékelte, hogy a NATO parlamenti közgyűlése romániai küldöttségének vezetőjeként Angel Tîlvăr elegendő tapasztalatot szerzett a tisztség betöltéséhez. „Ebben a fekete-tengeri térség biztonsági fenyegetései és kihívásai által jellemzett, bonyolult időszakban Románia továbbra is szilárdan elkötelezett valamennyi vállalásának teljesítése mellett” – írta a miniszterelnök.

Klaus Iohannis államfő hétfő délután írta alá az Angel Tîlvăr védelmi miniszteri kinevezéséről szóló dekrétumot. A szenátor jelölését egyhangúlag támogatta a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos politikai tanácsa.

Vasile Dîncu korábbi védelmi miniszter október 24-én mondott le tisztségéről, arra hivatkozva, hogy nem tud együttműködni az államfővel. A tárca irányítását ügyvivő miniszterként Nicolae Ciucă vette át.

Az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nem tartja jó megoldásnak Angel Tîlvăr kinevezését. A TVR Infónak nyilatkozva a párt elnöke, Cătălin Drulă azzal érvelt, hogy a szociáldemokrata szenátor „száz százalékban a PSD terméke” és „Ion Ilescu rajongója”, ezért nem alkalmas a tisztségre. A politikus szerint most egy olyan emberre van szükség a védelmi minisztérium élén, aki bizalmat ébreszt.