Torockó község az Európai Unió helyreállítási alapjából nyert támogatást a torockószentgyörgyi vár, a Rudnyánszky-kúria és nyolc hagyományos falusi ház felújítására.

Deák Székely Szilárd polgármester az MTI-nek elmondta, hogy a múlt héten írta alá a szerződést a 2,155 millió eurós támogatásról, amelyből megerősítik a Toroczkay-vár romjait, felújítják a Rudnyánszky-kúriát és turisztikai látogatóközpontot alakítanak ki benne, valamint kiépítik a két látványosságot összekötő utat. Hétfőn újabb támogatási szerződést írt alá Bukarestben, amely a helyreállítási alapból 480 ezer eurót biztosít nyolc torockószentgyörgyi hagyományos ház felújítására.

Deák Székely Szilárd hozzátette, hogy nem a vár újraépítését, hanem inkább a romok megerősítését, biztonságossá tételét tervezik. A vár tornyát – melynek a falai még állnak – kilátóként hasznosítanák, belsejébe csigalépő építését tervezik.  A falak között, és a falakon útvonalakat alakítanak ki, amelyeket korlátok felszerelésével tesznek biztonságossá. Megjegyezte: a pályázat feszes tempót ír elő a felújításra. Jövő év március 31-ig meg kell kötni a kivitelezési szerződést, 2026. június 30-ig pedig be kell fejezni a munkálatokat. Mint elmondta, jelenleg a pályázati kiírás iratainak az előkészítése zajlik.

A két éve megválasztott polgármester kiemelte: a megpályázott műemlék-felújítások révén először részesül EU-s pénzekből a község. Azt is fontosnak tartotta, hogy a források ezúttal Torockószentgyörgyöt teszik vonzóvá, és esélyt adnak arra, hogy itt is a turizmus felé forduljon a lakosság, akárcsak a szomszédos Torockón, ahol több mint negyven panzió működik.

A Székely-kő sziklatömbje lábainál fekvő Torockó és a közigazgatásilag hozzá tartozó, vele szomszédos Torockószentgyörgy a dél-erdélyi Fehér megye kevés magyar többségű települése közé tartozik.

A 2011-es népszámlálás idején a két településen összesen 1126-an laktak, és a lakosság 86,5 százaléka vallotta magát magyarnak.