Az ukrajnai háború kitörése óta eltelt nyolc hónap alatt több mint 2,7 millió ukrán állampolgár lépett be Romániába, viszont elenyésző részük maradt csupán az országban, a többség továbbutazott – erősítette meg a bukaresti külügyminisztérium.

A szaktárca mérlege szerint Románia mintegy 86.500 ukránnak ad otthont. A külügyi közlemény ugyanakkor megemlíti, hogy a román kormány több ízben küldött segélyt háború sújtotta északi szomszédjának – üzemanyagot, gyógyszert, élelmiszert és mentőautókat –, és számos ország segélyszállítmányai a Suceaván március óta üzemelő nemzetközi humanitárius központon keresztül éri el Ukrajnát.

A minisztérium közleménye felidézi, hogy Románia támogatta az ENSZ Közgyűlése által október 12-én elfogadott határozatot, amely elítéli az ukrán területek Oroszország általi elcsatolását.

Továbbá szeptember 13-án Románia is belépett abba az eljárásba, amelyet Ukrajna indított az Oroszországi Föderáció ellen a Nemzetközi Bíróságon (ICJ), szeptember 16-án pedig kérte beavatkozását harmadik félként az Ukrajna által Oroszország ellen az emberi jogok tömeges és súlyos megsértése miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságán indított eljárásba. Románia 100 ezer euróval támogatja az Ukrajnában elkövetett nemzetközi bűncselekmények kivizsgálását, és 400 ezer dollárral járul hozzá az Ukrajna ellenálló és védelmi képességeinek megerősítését támogató NATO-alaphoz.