Románia és Azerbajdzsán közös beruházással építené meg a cseppfolyósított földgáz tartályhajókon történő szállításához szükséges LNG-terminálokat a Fekete-tenger partján.

A megvalósíthatósági tanulmányok közös finanszírozásáról tegnap írt alá megállapodást Bukarestben az azeri SOCAR és a Romgaz állami vállalat. Nicolae Ciucă miniszterelnök szerint a szóban forgó azeri-román közös projekt megvalósításával alternatív útvonalat nyitnak a Kaszpi-tenger térségében kitermelt fölgáz Európába juttatása számára. A kormányfő szerint továbbra is keresik a megoldást arra, hogy az azeri földgázt Törökországon és Bulgárián keresztül haladó vezetékeken szállítsák országunk és más felhasználók, köztük Moldova felé. Az eredeti elképzelés szerint az azerbajdzsáni Sangachal-terminált csővezeték kapcsolná össze a Fekete-tenger partján, Grúziában található Kulevi kikötővel, ahol a SOCAR cseppfolyósító terminál építését tervezi.

A cseppfolyós halmazállapotú földgázt tankerek szállítanák Konstanca kikötőjébe, ahonnan az újragázosítást követően a román vezetékhálózaton jutna el a földgáz a felhasználókhoz.

Az AGRI-projekt megvalósítása évente mintegy 7-8 milliárd köbméternyi földgáz Romániába szállítását és elosztását tenné lehetővé.