A szenátus hétfői ülésén döntőházként megszavazta az igazságszolgáltatás megszervezéséről, a bírák és ügyészek jogállásáról, valamint a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) működéséről szóló törvénytervezetet.

Az igazságügyi törvények elfogadása és hatályba lépése az egyik feltétele annak, hogy Románia lehívhassa az Európai Unió helyreállítási alapjából a számára elkülönített forrásokat – emlékeztet közleményében Császár Károly Maros megyei szenátor, az igazságyügyi törvénytervezeket tárgyaló speciális bizottság RMDSZ-es tagja.

Kiemelte, hogy azokban a bírósági és ügyészségi kerületekben, ahol valamely nemzeti kisebbség aránya legalább 50 százalék, előnyt élveznek a kisebbség nyelvét beszélő jelöltek. „Továbbá, sikerült olyan módosításokat eszközölni a törvénytervezetben, amely biztosítja az igazságszolgáltatás függetlenségét, és reális garanciát jelentenek arra, hogy nem lesznek visszaélések ezen a területen” – mutatott rá az RMDSZ képviselője.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) bejelentette, hogy alkotmányossági kifogást emel az igazságügyi törvények ellen, miután hiába kérték, hogy napolják el a három jogszabályjavaslat vitáját mindaddig, amíg azokat véleményezi a Velencei Bizottság.

Császár Károly a Bukaresti Rádiónak hangsúlyozta: az igazságügyi törvények parlamenti vitája egyáltalán nem volt elsietett, a két ház összesen mintegy nyolcezer módosító indítványt vitatott meg egyenként.