Ezt arra alapozzák, hogy a szankciók miatt az oroszok egyre nehezebben jutnak olyan alkatrészekhez, amelyeket rakéták előállítására fordíthatnának, ezért improvizálni kényszerülnek. Például légvédelemre szánt föld-levegő rakétákkal földi célpontokra lövöldöznek – mondta Michael Clarke biztonságpolitikai szakértő a Sky News-nak.

Abban több szakértő is egyetért, hogy az oroszok egyre inkább importra szorulnak a fegyverzetük bővítése érdekében – ezt szolgálja az Iránnal tető alá hozott drónüzlet is –, ám Moszkvának nincs túl sok külföldi szövetségese. Még az olyan, hagyományosan orosz szövetséges országok is, mint a volt szovjet tagállam Kazahsztán, óvatos távolságtartással viszonyulnak hozzá az ukrajnai háború kitörése óta.

Clarke professzor szerint az orosz-ukrán háborúval visszatért Európába az ipari szintű hadviselés, és bárki is kerekedjen felül ebben a küzdelemben, elmondhatja majd magáról, hogy képes ipari szinten mozgósítani. Ha az oroszok győznek, akkor ők lesznek azok, ha pedig Ukrajna, akkor a Nyugat.