Az iráni biztonsági erők hétfőn több kurd városban fokozták a kormányellenes tüntetések leverését, miközben a megmozdulások átterjedtek az ország létfontosságú energiaszektorára.

A tiltakozásokat a 22 éves Mahsa Amini halála robbantotta ki. Az iráni kurd régióból származó fiatal nő szeptember 16-án meghalt, miután „nem megfelelő öltözék” miatt letartóztatták, és brutálisan megverték.

Eddig főleg az egyetemisták és iskolások vonultak utcára, viszont a közösségi médiában megjelent hírek szerint hétfőn három jelentős kőolajipari vállalat munkásai is csatlakoztak a tiltakozáshoz. Ennek kapcsán a Reuters megjegyzi, hogy a jelenlegi vallási vezetést az olajmunkások és a bazári kereskedők tömegei segítették hatalomra a hetvenes évek végén lezajlott iráni forradalom idején.

Elemzők ugyanakkor úgy vélik, ezúttal a papság valószínűleg meg tudja akadályozni az újabb rendszerváltást. A rendfenntartó erők éles lőszert is bevetettek a tüntetések elfojtására, az emberjogi szervezetek összesítése szerint eddig 185 halálos áldozata van a forrongásoknak.