Három héttel a téli fűtési szezon kezdete előtt a hatóságok még nem dolgoztak ki gázellátási vészforgatókönyvet, azt pedig nem tudni, hogy Románia hogyan boldogul a Gazprom szállítmányai nélkül – közölte a Hotnews.ro hírportál.

Az Energiaügyi Minisztérium más években már nyár végén kidolgozott egy tervet, amelyben pontosan meghatározta, milyen ipari fogyasztókat állítanak le, ha a megnövekvő energiaigény miatt gázhiány keletkezik a téli időszakban, most viszont Dan Dragan, a szaktárca államtitkára „még októberben is csak a lehetséges forgatókönyvek tanulmányázásáról beszél”. A vészforgatókönyv nemcsak a „leállítható fogyasztók” listájából áll, hanem azt is meghatározza, milyen sorrendben, mekkora gázmennyiséget vonnak meg tőlük válság esetén. A korábbi években „leállítható” kategóriába sorolt – a gázszállításért emiatt eleve kevesebbet fizető – nagy ipari fogyasztók, mint például a marosvásárhelyi Azomureş, vagy a bukaresti Interagro élelmiszeripari tröszt műtrágyagyárai, már minimálisra csökkentették, vagy le is állították a termelést.

Bár a politikusok azt hangoztatják, hogy nem lesz baj a télen, mert a tározók tele vannak, Ion Sterian, a Transgaz vezérigazgatója szerint a fagyos téli napokon, Románia több gázt használ el, mint amennyit a gáztározókból és saját termelésből fedezni tud. A tározókból naponta legfeljebb 31-31 millió köbméter gázt lehet kiereszteni, a hazai termelés pedig napi 30 millió köbméter, a gázfogyasztás viszont egyes január-februári napokon a 70 millió köbmétert is meghaladhatja. A hiányt külföldről kellene pótolni, Romániának viszont csak Oroszországgal van importszerződése.

A Hotnews úgy tudja, az Azerbajdzsánnal folytatott tárgyalások eddig azért nem vezettek eredménye, mert Törökország magas árat kér a tranzitért.