Hírügynökségi megkeresésre reagálva közleményt adott ki a Védelmi Minisztérium, amelyben azt írja, hogy a MiG 21-LanceR repülőgépek 2018 és 2021 között nem a használt üzemanyag okozta károsodások miatt vesztegeltek a földön. A szaktárcát azt követően reagált, hogy a Ploieşti megyei szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) kivizsgálást indított két üzletember ellen, miután a jelek arra utalnak, hogy a Védelmi Minisztérium egyes repülői nem megfelelő minőségű üzemanyag miatt rongálódtak meg.

A közlemény arról is beszámol, hogy 2018. december 14-én minőségi kivetnivalókat találtak a leszállított üzemanyagban, ezért a szállítót értesítették, hogy az árut nem veszik át. A szállítás ismét beindult, amikor a cég a szerződés műszaki előírásainak megfelelő üzemanyagot biztosított. A keretmegállapodást a minisztérium 2021. július 31-én, az eredeti határidő lejárta előtt egyoldalúan felmondta, mivel a cég többször késett az áru leszállításával.

A Cristian Berendel és Dan Florin Berendel érdekeltségébe tartozó cég 2018 februárjában kötött 4 évre szóló szerződést a Védelmi Minisztériummal kétfajta kerozin – Jet Al és Jet Al Premium – szállítására. A keretmegállapodás időtartama 2018. március elseje és 2021. december 31-e között volt. A szerződés leszögezte, hogy a kerozinnak bizonyos minőségi kritériumoknak kell megfelelnie – nem lehet 6 hónapnál régebbi, és kötelezően tartalmaznia kell antioxidánst és antisztatikus adalékanyagot. A cég az első adagot a vállalásainak megfelelően szállította, hogy megnyerje ügyfele bizalmát. Amikor azonban az első szállítmány kerozin fogytán volt, egy másik, 2017 októbere óta a konstancai kikötőben horgonyzó tankhajóból kezdték el fuvarozni az üzemanyagot, anélkül, hogy erről értesítették volna a szaktárcát. A tanúvallomások szerint 2018 után kezdődött a katonai repülőgépek sorozatos meghibásodása. Az ügyészek megjegyzik, hogy 2019 után, amikor az importált kerozin szállítását leállították, és hazai beszállítótól származó üzemanyaggal helyettesítették, a problémák megszűntek.

A nyomozó hatóság becslése szerint az okozott kár több mint 32,5 millió lej.