Elisa Ferreira kohézióért és reformokért felelős uniós biztos, Nicolae Ciucă miniszterelnök és Marcel Boloş európai beruházásokért és projektekért felelős miniszter aláírta tegnap Gyulafehérváron a 2021-2027 közötti időszakra vonatkozó kohéziós források felhasználásáról szóló partnerségi megállapodást.

A kormányfő úgy értékelte, a kohéziós politika a legfontosabb eszköz a régiók közötti fejlettségi különbségek csökkentésére.

A partnerségi megállapodás egy 45 milliárd eurós költségvetésű programról szól, amelyből 31 milliárd euró uniós alap, 14 milliárd eurót saját forrásokból kell biztosítani. Az RMDSZ közleményében rámutat, az országos operatív programok az egészségügy, oktatás, közlekedés, társadalmi beilleszkedés, technikai segítségnyújtás, digitalizáció és intelligens fejlődés terén adnak majd fejlesztési lehetőségeket. A regionális operatív programokat a helyi önkormányzatok igényei és tanácsai alapján alakították ki. A tervek szerint a pályázatok nagy részét a 2023-as év vége előtt kiírják.