Az áremelkedések mérséklését reméli a Román Nemzeti Bank (BNR) az alapkamat 0,75 százalékos emelésétől. Hasonló intézkedést a világ számos országában bevezettek már az utóbbi hónapokban, a Nemzetközi Valuta Alap (IMF) pedig a tartós infláció megfékezése feltételének tekinti a kamatemelést.

Az alapkamat 5,5 százalékról 6,25 százalékra emelkedett, annak ellenére, hogy a piac ennél kisebb – 0,5 százalékos – emelkedésre számított.

Adrian Codirlaşu, a CFA Society Romania nevű pénzügyi elemző központ alelnöke a közszolgálati rádiónak elmondta, hogy az intézkedés nyomán arra számít, hogy a jövőben a bankközi kamatok is növekedni fognak. A jegybank szakemberei elmondták, hogy a jelenlegi becslések szerint az infláció az év végén is folytatja emelkedő tendenciáját, azonban annak üteme érezhetően mérséklődni fog. Ennek oka az energiahordozók árának további emelkedése olyan körülmények között, amikor Ukrajnában elhúzódó háborúra kell számítani és a mezőgazdaság egész Európában egy aszályos évet zárt.