A Háromszéken átvezető majdani autópálya nyomvonalának módosítását követelik az illyefalviak az új tervezőtől is. A sztráda megvalósíthatósági tanulmányának és műszaki tervének elkészítésével megbízott Search Corporation vállalat szerződésbontást kért a megrendelő közúti infrastruktúrát kezelő országos társaságtól (CNAIR) mert nem tudja fedezni a földtani munkálatok költségeit.

Az illyefalviak és vámoshídiak az alkalmat kihasználva kérik, hogy a megrendelő és az új tervező ne ragaszkodjon a már kijelölt nyomvonalhoz, hanem térítse el azt a településeik területéről.

Benkő Árpád Jenő illyefalvi önkormányzati képviselő sajtótájékoztatón kifejtette: nem az autópálya teljes, 170 kilométeres nyomvonala ellen tiltakoznak, hanem az Illyefalvát és Vámoshidat érintő 15-20 kilométeres szakasz módosítását kérik mivel az túl közel halad el a házaiktól és elvágja a gazdákat a földjeiktől.

A tiltakozók újra kilátásba helyezték, hogy ha nem változik a majdani autópálya nyomvonala, akkor minden vonatkozó dokumentumot bíróságon támadnak meg.