Egyetlen olyan területszerzés sem ismerhető el, amely a nemzetközi jog megsértésén alapul. Románia továbbra is határozottan támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását a nemzetközileg elismert határain belül – szögezte le a bukaresti külügyminisztérium.

A tegnap kiadott közlemény szerint Románia a leghatározottabban elítéli az Ukrajna elleni orosz agresszió eredményeként született „megállapodások” aláírását az orosz csapatok által illegálisan megszállt ukrajnai régiók csatlakozásáról az Orosz Föderációhoz. A külügy szerint ezekkel a jogellenes és törvénytelen „megállapodásokkal” a Kreml egy másik szuverén állam területeinek illegális katonai megszállását próbálja igazolni. ‘Ezeknek a lépéseknek a nemzetközi jog szerint semmilyen hatásuk nincs, és Románia nem ismeri el érvényességüket’ – olvasható a közleményben. Bogdan Aurescu külügyminiszter szerint a nemzetközi közösségnek teljes mértékben el kell utasítania az ukrán területek illegális és törvénytelen orosz annektálását.

Az Európai Tanács tagjai pénteken közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben elutasítják és határozottan elítélik az ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon régiók Oroszország általi illegális annektálását – közölte Klaus Iohannis államfő. „Az Európai Unió, beleértve Romániát is, nem ismeri el és soha nem is fogja elismerni az Oroszország által megrendezett illegális népszavazásokat, amelyek súlyosan sértik Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását” – írta az elnök a közösségi oldalán. Az Európai Unió, beleértve Romániát is, szilárdan kiáll Ukrajna mellett. „Továbbra is erőteljes gazdasági, katonai, szociális és pénzügyi támogatást nyújtunk Ukrajnának” – hangsúlyozta Iohannis.