Sebastian Burduja kutatásért felelős miniszter veszi át ideiglenesen az oktatási tárca vezetését – jelentette be ma Dan Cărbunaru kormányszóvivő.

Sorin Cîmpeanu plágiummal vádolt oktatási miniszter tegnap este jelentette be lemondását. A tárcavezető közösségi oldalán jelentette be, hogy „saját kezdeményezésére” válik meg kormányzati tisztségétől, az őt ért plágiumvádra és lemondása okaira nem tért ki. A távozó tisztségviselő részletes mérleget vont miniszteri munkásságáról, hozzátéve, hogy a tisztség elvállalásakor az oktatási rendszer javításának szándéka vezérelte, amit ezentúl szenátori, egyetemi tanári és rektori pozícióból fog szolgálni. Cîmpeanut a plágiumok leleplezésére szakosodott Emilia Șercan újságíró vádolta meg hétfőn azzal, hogy a Bukaresti Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem (USAMV-B) tanáraként 2006-ban és 2009-ben a saját nevén jelentetett meg egy olyan egyetemi jegyzetet, amelynek korábbi kiadásai más szerzők munkájaként jelentek meg.

Cîmpeanu személyében már a második miniszter kényszerült távozni plágiumbotrány miatt a tavaly novemberben hivatalba lépett, Nicolae Ciuca liberális miniszterelnök vezette kormányból. A plágiumgyanú ügyében sem az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU), sem a doktori címet kiadó Nemzetvédelmi Egyetem (UNAP) etikai testülete nem foglalt állást, az ellenzéki pártok által kezdeményezett ügyészségi eljárást pedig a bukaresti táblabíróság egy azóta nyugdíjba vonult bírája leállította.