Mától ismét igényelhető az új autók vásárlására nyújtott támogatás a klasszikus és a plusz roncsautóprogramok keretében. Az őszi kiírás keretében mintegy 660 millió lej áll rendelkezésre az új autók és motorkerékpárok beszerzésének támogatására – tájékoztatott Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

A roncsautóprogramban egy leadott autóért 6000, két leadott autóért pedig 9000 lejes értékjegy jár. Ezen felül az idei kiadásban 1500 lejes ökobónusz jár minden 15 évesnél régebbi autó leadására. A klasszikus roncsautóprogram keretében a maximális támogatási összeg egy új autó vásárlásához eléri a 16 500 lejt, míg a plusz roncsautóprogramban a maximális összeg 54 000 lej. A plusz roncsautóprogramban is kötelező legalább egy használt autó leadása. A roncsautóprogramok külön pályázati keretet biztosítanak a magánszemélyeknek, cégeknek és a közintézményeknek.

A ma induló őszi kiírásban november 25-ig lehet igényelni az értékjegyeket. A magánszemélyek az autókereskedőknél, míg a jogi személyek a Környezetvédelmi Alap internetes felületén iratkozhatnak be a programba.