Vasárnap, július 31-én zárul a népszámlálás. A népszámlálás.ro weboldal sajtóközleménye szerint kedvezőtlenül alakul a cenzus a jelentős magyar lakossággal rendelkező megyékben.

A megszámolatlan magyarok száma Kolozsváron 14 ezer, Marosvásárhelyen 12 ezer, Temesváron 6 ezer, Szatmárnémetiben, Nagyváradon és Csíkszeredában 5-5 ezer, de Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Brassóban vagy Nagybányán is 2 ezer fölött lehet.

A cenzus eredményei alapján lehet majd értékelni az erdélyi magyarság aktuális helyzetét, számát és életkörülményeit, és ezek ismeretében lehet tervezni a jövőt. A nyelvhasználati jogok pedig a 20 százalékos etnikai aránytól függenek, ez akár veszélybe is kerülhet például Nagyváradon, Négyfaluban, Szászrégenben, Marosludason, Szilágysomlyón, Maroshévízen, Pécskán vagy Kisjenőben, és számos más kisebb településen – mutat rá a népszámlálás.ro sajtóközleménye.

Mint fogalmaznak, ha nem válaszoltunk online, vagy a számlálóbiztos még nem keresett otthonunkban, akkor az utolsó napokban is két lehetőségünk van arra, hogy ne maradjunk ki a népszámlálásból. Egyrészt sok településen újra megnyitottak az összeírópontok, ahol számlálóbiztos rögzíti az adatainkat. Másrészt az RMDSZ megyei, területi szervezeteinél lehet jelezni, ha még nem járt nálunk a számlálóbiztos. Ők abban segítenek, hogy a lakcímünknek megfelelő körzet számlálóbiztosát értesítik, hogy menjen ki az adott személyhez, családhoz.