Az adóügyi módosításokról szóló sürgősségi rendelet tervezetét tárgyalta tegnapi ülésén a kormány.

Nicolae Ciucă kormányfő azt nyilatkozta a kormányülés előtt, hogy összehangolt döntésekre, elfogadható megoldásokra van szükség, a tervezett intézkedések a gazdasági stabilitást és a munkahelyek védelmét célozzák, az üzleti környezet kiszámíthatóságát és a gazdasági növekedést hivatottak szolgálni.

Adrian Câciu pénzügyminiszter a tervezet ismertetésekor elmondta, annak előírásai az adótörvénykönyv kiigazításait tartalmazzák, az országos helyreállítási tervben megfogalmazott vállalásoknak és a kormányprogramban foglaltaknak tesznek eleget.

Az új intézkedések egyik fő célja a 4500 lej alatti jövedelemben részesülők támogatása. A fiatalok foglalkoztatottsági mutatóinak növelése érdekében a 26 éven aluli munkavállalók 15 százalékos adókedvezményben részesülnek, ugyanakkor gyermekenként 100 lejes adókedvezmény jár majd a szülőknek, ha a gyermekük iskolába jár; utóbbi intézkedés az iskolaelhagyás visszaszorítását szolgálná – ismertette a tárcavezető.

Câciu hozzátette, a tervezet előírja továbbá bizonyos kedvezmények megszüntetését vagy átstrukturálását. Állítása szerint olyan kedvezményekről van szó, amelyek az elmúlt években kifejtették a hatásukat, de már az Európai Bizottság, sőt, esetenként az üzleti szféra is kérte a megszüntetésüket.