A képviselőház elutasította tegnap a kétfordulós polgármester-választás bevezetéséről szóló törvénytervezetet, így marad a jelenleg hatályos egyfordulós megmérettetés. A tervezetet a 2020-as parlamenti választáskor a törvényhozói testületből kiesett, Traian Basescu volt államelnök által alapított Népi Mozgalom Párt (PMP) terjesztette be 2016-ban.

A dokumentum értelmében amennyiben egyetlen jelölt sem kapja meg a leadott szavazatok többségét, akkor a második fordulóban az első két helyezett jelölt folytatja a megmérettetést.

Az RMDSZ nem támogatta a kétfordulós polgármester-választás bevezetését, amely korábban már hatályban volt. A szövetség azzal érvelt, hogy a második fordulóban a román jelöltek rendszerint összefogtak a magyar jelölt ellen az etnikailag vegyes településeken, az ilyen alkalmi koalíciók pedig rontják a választások demokratikus jellegét. A kétfordulós választást szorgalmazók ezzel szemben azt állították, hogy a kétfordulós rendszer nagyobb legitimitást biztosít az elöljáróknak.