Súlyos csapást szenvedett az izraeli kormánykoalíció, nem sikerült elfogadtatnia a ciszjordániai telepesek jogi helyzetét szabályozó törvény meghosszabbítását újabb öt évvel – jelentette a helyi média tegnap este.

A szavazáson ötvenketten támogatták, és ötvennyolcan a kormány törvényjavaslata ellen szavaztak, amely újabb öt évvel meghosszabbította volna az 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordániában élő izraeliek jogi helyzetének rendezését, rájuk is kiterjesztve az izraeli törvényeket.

A hétfő esti szavazás megkezdésekor nem volt világos, hogy a kormánynak lesz-e többsége a törvényjavaslat elfogadásához. Erről a törvényről 1967, Ciszjordánia elfoglalása, és ott az izraeli települések létrehozása óta ötévente rendszeresen dönt az izraeli parlament. Többek közt veszélybe kerülhet a tanév, nem adhatók ki jogosítványok és személyi számok, és az izraeli parlamenti választásokon sem szavazhatnának a telepeken élő izraeliek. A szabadságvesztésre ítélt palesztin biztonsági foglyokról ítélkező izraeli katonai bíróságok jogi hatalma is megszűnik, nem dönthetnek a palesztinok fogva tartásáról.

Ciszjordániában az 1967 óta létrehozott településeken mintegy félmillió izraeli él 3 millió palesztin szomszédságában.