Oroszország tájékoztatta Ukrajnát a válság megoldására tett javaslata végső változatáról, Vologyimir Zelenszkíjnek pedig el kell fogadnia vagy elutasítania – közölték a Naftali Bennet izraeli miniszterelnök és Vlagyimir Putyin közötti moszkvai tárgyalások részleteit ismerő források – írja a Jerusalem Post izraeli napilap.

A javaslatot nehéznek, de nem teljesíthetetlennek tartják a források, amelyek szerint ez most rosszabb, mint amit Zelenszkij az orosz invázió előtt elérhetett volna, de a felek közötti különbségek nem óriásiak.

A források szerint Putyin tűzszünetet rendelt el az orosz haderőben Zelenszkij válaszára várva – tették hozzá az izraeli források.

Amennyiben az ukrán elnök elutasítja a javaslatot, akkor megtörténhet az, amire Emmanuel Macron francia elnök figyelmeztetett, hogy a java csak most kezdődik. Eszerint a forgatókönyv szerint Putyin utasítja hadseregét, hogy menjen el a végsőkig és változtassa meg Ukrajna képét – írja az izraeli napilap.

Zelenszkij az üllő és a kalapács között van – állítják a lap forrásai. Egyrészt óriási a népszerűsége és egyfajta Che Guevarává vált, de azt is tudja, hogy miként végezte a forradalmár argentín gerilla vezér.

Zelenszkij megszilárdíthatja Ukrajna függetlenségét, de nagy árat kell fizetnie ezért. A források feltételezése szerint arra fogják kényszeríteni, hogy mondjon le Donbaszról, ismerje el hivatalosan az ukrajnai oroszpárti szakadárokat, ígérje meg, hogy Ukrajna nem csatlakozik a NATO-hoz, csökkentse a hadsereg állományát és nyilvánítsa semlegesnek az országot.

Ha elutasítja a javaslatot, a következmények rettentőek lesznek: több ezer vagy tízezer ukrajnai hal meg és az ország teljes mértékben elveszítheti függetlenségét.

A lapnak nyilatkozó források szerint Bennet nem közvetíteni utazott Moszkvába és semmi ilyen hivatalos javaslat nem hangzott el. Bennet inkább Putyin álláspontját akarta megismerni, hogy meddig hajlandó elmenni, majd ezeket továbbitotta a Nyugatnak.

A források szerint az igazi tárgyalások közvetlenül Oroszország és Ukrajna között folynak, és sokkal komolyabbak, mint ahogyan a Nyugat állítja. Kijev nem közölte a Nyugattal, hogy mi történik a tárgyalásokon, mert nem akar szépíteni a világszintű benyomáson, hogy a helyzet súlyos.

Valójában az ukránok nagyon jól ismerik Putyin követeléseit és azt is, hogy drámai döntést kell hozzanak a napokban – írja a Jerusalem Post.

Az izraeli miniszterelnök moszkvai látogatásán elhangzottakhoz közel álló források szerint senki nem gyakorol nyomást az ukránoknak, a döntés Zelenszkijre tartozik. Az viszont biztos, hogy Putyin elhatározása szilárd, az invázió kezdete óta történt gondok nem fogják elrettenteni. Sőt, nem léphet vissza, ezért a háború bonyolódásával és az áldozatok számának növekedésével egyre nagyobb nyomás alá kerül, hogy felmutassa sikereit. Annak a benyomásnak a dacára, hogy a gyors ukrajnai győzelem hamisnak bizonyult, Putyin elhatározása szilárdabb, mint valaha – írja az izraeli napilap.(Agerpres)