Az Egyesült Államok is kitiltja az orosz repülőgépeket a légteréből – jelentette be Joe Biden amerikai elnök az Unió állapotáról elmondott évértékelő beszédében. Biden Biden a kongresszus két háza előtt, helyi idő szerint kedd este mondott beszédében azt ígérte, hogy az Egyesült Államok egymilliárd dollárnál is több pénzt ad Ukrajnának támogatásként. Az amerikai hadsereg azonban nem vesz részt közvetlenül az oroszokkal folytatott harcban. Az amerikai katonák azért mennek Európába, hogy megvédjék a NATO-tag országokat abban az esetben, ha az orosz elnök úgy dönt, hogy tovább nyomul nyugat felé – fogalmazott az amerikai elnök, aki szerint Vlagyimir Putyin erőszakot és káoszt szabadított el, ezért hosszú távon nagy árat fog fizetni.

Joe Biden külön üzent az orosz oligarcháknak is. Mint mondta: „Akik dollármilliókat loptak össze maguknak az erőszakos rezsimnek köszönhetően: ennyi volt. Európai szövetségeseinkkel együtt utánuk megyünk, és elvesszük tőlük a jachtjaikat, a luxusingatlanjaikat, a magánrepülőiket.”

Joe Biden bejelentette: 60 millió hordónyi olajat szabadítanak fel a tartalékokból azért, hogy az amerikai gazdaság minél kisebb károkat szenvedjen az Oroszországra kivetett gazdasági szankciók miatt.