• Az Oroszországgal fenntartott diplomáciai kapcsolatok megszakításával párhuzamosan Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy fegyvereket osztanak szét mindenkinek, aki ezt igényli és eltörli a büntetéseket minden ukrán állampolgárral szemben, aki fegyverrel a kezében kész védeni az országot. Az ukrán államfő ugyanakkor arra biztatta az üzleti szférát, hogy bocsásson javakat és szolgáltatásokat a lakosság rendelkezésére.(Agerpres)
  • Normálisan működik Ukrajna bankrendszere az orosz támadás okozta válság ellenére – jelentette be az ukrán jegybank elnöke. Kiril Sevcsenko hozzátette, korlátozzák a magánszemélyek valutafelvételét, kivételt csak a kormány mozgósítási terveit betartó vállalatok jelentenek. A kormányzati ügyletek kivétel nélkül végbemennek. Az ukrán értéktőzsdét helyi idő szerint 11 órától felfüggesztették – közölte az értéktőzsdét felügyelő országos bizottság.(Agerpres)

  • Ukrajna megszakítja diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal – jelentette be ma Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. (MTI)

  • Eddig 30 román állampolgár fordult a román Külügyminisztériumhoz az ukrajnai helyzettel kapcsolatos tájékozódás, illetve az ország elhagyásának bejelentése érdekében – közölte a Külügyminisztérium. Hozzátette, összehívták a tárcaközi válságstábot, amelynek feladata konzuli segítséget nyújtani az Ukrajna területén lévő román állampolgároknak. (Agerpres)

  • Az önhatalmúlag kikiáltott „donyecki népköztársaság” népi milíciája csütörtökön közölte, hogy kész humanitárius folyosót nyitni az ukrán erõk bekerített katonái számára azzal a feltétellel, hogy önként leadják a fegyvereiket. (MTI)
  • A TASZSZ orosz hírügynökség jelentésében hírszerzési adatokat idézett arról, hogy az ukrán hadsereg egységei tömegesen hagyják el állásaikat, eldobva fegyvereiket. Az orosz védelmi minisztérium csütörtökön újságírókkal azt közölte, hogy nem nyitnak tüzet azokra az ukrán katonákra, akik letették fegyvereiket. A tárca szerint csak a katonai infrastruktúrát, a légvédelmi létesítményeket, az ukrán fegyveres erõk katonai repülõtereit, légierejét „hatástalanítják”, nagy pontosságú fegyverekkel. (MTI)
  • Az ukrán hadsereg donyecki hadmûveletének fõhadiszállása gyakorlatilag megsemmisült. Ezt már Gyenyisz Pusilin, a „donyecki népköztársaság” vezetõje jelentette ki csütörtökön a Rosszija-24 tévécsatorna mûsorában. Hozzátette, hogy a szemben álló felek közötti vonal mentén gyakorlatilag nincsenek összecsapások. (MTI)
  • A luhanszki „népi milícia” közölte, hogy lelõtték az ukrán erõk két Szu-24-es vadászrepülõgépét Szmeloje és Sztepovoje települések közelében. Az orosz TASZSZ hírügynökség arról is beszámolt, hogy az ukrán hadsereg két Bayraktar típusú drónját megsemmisítették a luhanszki népköztársaság által ellenõrzött Scsasztija közelében. Egy másik ukrán katonai drónt pedig Lozovoje településen lõttek le. (MTI)
  • Az európai uniós központi intézmények vezetõi a csütörtök esti rendkívüli kormányfõi EU-találkozón az orosz gazdaság stratégiai ágazatait megcélzó, új, hatékony szankciókat tartalmazó csomagot terjesztenek a tagállamok vezetõi elé jóváhagyásra – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján. Elmondta: „mindemellett befagyasztjuk az EU-ban lévõ orosz vagyontárgyakat, és megakadályozzuk az orosz bankok hozzáférését az európai pénzügyi piacokhoz”.(MTI)
  • Izrael megkezdte az izraeliek és a zsidók segítését és kimenekítését Ukrajnából – jelentette a helyi média csütörtökön A már Lvivbe (Lemberg), a lengyel határ közelébe evakuált izraeli nagykövetség szerint mintegy 8000 izraeli tartózkodik jelenleg Ukrajnában. A jeruzsálemi külügyminisztérium képviselõje a katonai rádiónak elmondta, hogy ismét felszólították az Ukrajnában tartózkodó izraeli állampolgárokat, hogy haladéktalanul próbáljanak meg eljutni a szárazföldi határátkelõkhöz Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Moldova vagy Románia felé, ahol már segítik továbbjutásukat Izrael felé.(MTI)