A donyecki és a luhanszki régió megszállása a célja az orosz „békefenntartó” csapatok érkezésének Kelet-Ukrajnában – vélik egyes szakértők Vlagyimir Putyin tegnap késő este kiadott parancsára reagálva. Az orosz elnök bejelentette: „békefenntartó” erők indultak meg Kelet-Ukrajnába, az Oroszország által elismert Donyecki és Luhanszki Népköztársaságba.

Ennek előzménye, hogy a Kreml elismerte a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság függetlenségét.

Az ukrán Szabadság Rádió szemtanúkra hivatkozva közölte: több mint száz egységből állt a katonai konvoj, amely Donyeck központjából indult a frontvonal felé. Az ukrán fegyveres erők több forrásból is értesültek csapatmozgásról. Közölték, a szakadárok több ezer embert mozgósítottak, akiknek fegyvereket és ruhát osztottak.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió Putyin bejelentése után rögtön szankciókat hirdetett meg, miközben Luhanszk és Donyeck utcáin pezsgővel, tűzijátékokkal és az orosz trikolórral, himnusszal ünnepeltek Vlagyimir Putyin bejelentése után. Moszkva a döntésről tájékoztatta a francia és a német állami vezetést is. Vlagyimir Putyin korábban azt mondta, hogy Oroszország a szóban forgó területek függetlenségének elismerését, nem pedig elcsatolását fontolgatja.

A hétfő esti fejleményekkel kapcsolatban Joe Biden amerikai elnök közleményt adott ki. A Fehér Ház által közzétett kommünikében Biden megerősítette, hogy továbbra is elhivatott Ukrajna szuverenitásának és területi autonómiájának megőrzésében.

Emmanuel Macron francia elnök szintén rövid közleményt adott ki hétfőn este, amelyben elítélte Oroszország döntését a szakadár területek függetlenségének elismerésében.

Ezzel egy időben az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba az ENSZ biztonsági tanácsához fordult rendkívül ülést kezdeményezve, már el is küldte a hivatalos megkeresést. Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára Kijev szuverenitásának megsértésének minősítette azt, hogy Oroszország két kelet-ukrajnai szeparatista régiót függetlennek ismert el.