Románia kijevi nagykövetsége „teljes mértékben működőképes” azzal a 15 fős személyzettel, amely jelenleg szolgálatot teljesít ott – jelentette ki Bogdan Aurescu külügyminiszter. A tárcavezetőt meghallgatásra hívta mára a parlament két házának összevont külpolitikai bizottsága a fekete-tengeri térség biztonsági helyzetével kapcsolatban.

A miniszter elmondta, a kijevi diplomáciai képviselet nem létfontosságú személyzete egy részét hazarendelték – ez két személyt jelent -, és egyelőre nem indokolt a személyzet további csökkentése. Az uniós tagországok ezen a téren is összehangolják az intézkedéseiket – mondta. Aurescu hozzátette, emellett lezárult a román diplomaták és követségi dolgozók családtagjainak hazaszállítása is. Ez az intézkedés a kijevi nagykövetséget, illetve az odesszai főkonzulátust érintette, az aknaszlatinai és a csernovici konzulátust nem, utóbbi régiókban jobb a biztonsági helyzet.

A román külügyminisztérium február 12-én jelentette be, hogy elrendelte a nem létfontosságú személyzet kivonását az ukrajnai diplomáciai képviseletről és a konzuli hivatalok egy részéből.