Az Európai Unión Tanácsa jóváhagyta azt az ajánlást, amely szerint az uniós védettségi igazolvánnyal rendelkezők szabadon mozoghatnak február elsejétől a tagállamok között – tájékozatatott az Euronews portál. Eddig sok esetben a tagállamok fertőzöttségi szintje is befolyásolta azt, hogy kellett-e tesztelni az embereket.

A legnagyobb újdonság a döntésben az, hogy a mentesség csak a személyek védettségi státuszától függ, nem attól, hogy honnan indulnak. Az uniós igazolás birtokában az embereket sem tesztelésre, sem karanténra nem kötelezhetik majd. Az uniós igazolványt az EU-ban elfogadott oltással, a betegségből való gyógyultság igazolásával, illetve negatív koronavírus-teszttel lehet kiváltani.

Február elsejétől ugyanakkor változnak az uniós digitális igazolás érvényességi szabályai is. A a dokumentum a második oltást követő 14 nap után számít érvényesnek és kilenc hónapig használható. Az emlékeztető-oltás beadásával az igazolás érvényessége is kitolódik.

Az Európai Bizottság közben felszólította a tagállamokat, hogy a most elfogadott irányelveken túl minden utazási korlátozást szüntessenek be. Az uniós utazási ajánlásoknak egyébként nincs kötelező jogi érvénye, a tagállamok eltérhetnek tőlük.