A COVID-19 világjárvány miatti iskolabezárások szinte visszafordíthatatlan károkat okoztak a gyerekek oktatásában világszerte – állapítja meg az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF.

Továbbra is több mint 616 millió diákot érint az iskolák teljes vagy részleges bezárása – áll az Agerpres által idézett jelentésben.

A szervezet emlékeztet: az iskolabezárások sok országban nemcsak az alapvető készségektől fosztották meg gyermekek millióit, hanem kihatottak a diákok mentális egészségére, növelték a visszaélések kockázatát, és sokakat megakadályoztak abban, hogy „rendszeres táplálékforráshoz” jussanak.

Az Unicef oktatási vezetője, Robert Jenkins hangsúlyozta: az iskolák újranyitása „nem elég”, intenzív támogatásra van szükség a kimaradt oktatás pótlására.

A jelentés szerint az iskolabezárások miatt a 10 évesek 70%-a nem képes egyszerű szöveget elolvasni vagy megérteni az alacsony és közepes jövedelmű országokban, ami 32 százalékos növekedést jelent a világjárvány előtti állapotokhoz képest.