Közvitára bocsátotta az Igazságügyi Minisztérium az igazságszolgáltatás szereplői által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló különleges ügyészi részleg (SIIJ) felszámolásáról szóló törvénytervezetet – közölte tegnap Cătălin Predoiu tárcavezető.

A tervezet szerint a részleg hatáskörébe tartozó ügyek kivizsgálása 42 ügyészre fog hárulni. Közülük 12-t, akik Bukarestben tevékenykednek majd, a Legfőbb Ügyészség, a vidéken ténykedő 30 ügyészt pedig a táblabírósági ügyészségek állományából fog kinevezni a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM), a bírák és ügyészek szakmai testülete.

A főügyészségről kinevezett ügyészek hatáskörébe tartozik majd a CSM tagjai, valamint a legfelsőbb bíróság, a legfőbb ügyészség, a táblabíróságok, a katonai ítélőtábla bírái és ügyészei által elkövetett esetleges törvénytelenségek kivizsgálása. A megyei táblabíróságokról kiválasztott ügyészek a bíróságok, törvényszékek és katonai bíróságok bíráinak és ügyészeinek ügyében vizsgálódhatnak.

Az igazságügyi minisztérium által közzétett törvénytervezethez január 31-ig lehet észrevételeket, javaslatokat hozzáfűzni, azt követően a kormány asztalára kerül, majd kormányzati törvénykezdeményezésként terjesztik a parlament elé.