Elítéli a tanulók országos tanácsa, hogy 8,50-ről 9,50-re emelték az érdemösztöndíj elnyeréséhez szükséges átlag alsó értékét. Az ösztöndíjak odaítélésének általános feltételeit jóváhagyó rendelet a Hivatalos Közlönyben jelent meg. A tanács ma kiadott közleménye szerint a tanulók határozottan elítélik “ezt a felelőtlen és igazságtalan változtatást”, és felszólítják az oktatási minisztériumot, hogy a következő időszakban, a második félév kezdete előtt sürgősen vizsgálja felül döntését. Szerintük az ösztöndíjak megtizedelésével az oktatási minisztérium több tízezer diákot foszt meg az oktatáshoz való jogától.

A tanulók országos tanácsa azt is kéri, hogy az ösztöndíjak odaítélésének új általános kritériumait a 2022-2023-as tanévtől alkalmazzák, és addig egyeztessenek a szociális partnerekkel a módosításokról. Amennyiben a tanügyi tárca nem vonja vissza döntését, a tanács nem zárja ki az országos szintű tiltakozó akciók kirobbantását – idézi az Agerpres hírügynökség Silviu Morcant, a tanács elnökét.

Ugyanakkor több diákszövetség is bejelentette ma, hogy megtámadja a bíróságon a rendeletet, amely anélkül jelent meg a Hivatalos Közlönyben, hogy előbb közvitára bocsátották volna.