Több mint 1,1 millió lej összértékű bírságot rótt ki az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) különböző cégekre. A téli ellenőrző akciók december 20-án kezdődtek három régióban, Munténiában (központjában Ploieşti-tel), északkeleten (Iaşi térsége) és a központi térségben (Brassó és környéke).

Az ellenőrök 255 cégnél vizsgálódtak, 132 figyelmeztetést adtak ki és 30 vállalat tevékenységét függesztették fel ideiglenes jelleggel, az észlelt hiányosságok kiküszöböléséig. A hatósági ellenőrök olyan törvényszegéseket állapítottak meg, mint lejárt szavatosságú alapanyagok forgalmazása vagy felhasználása, a termékek megkövetelt hőmérsékletének megváltoztatása, nem megfelelően tisztított hűtővitrinek, penész- és rozsdafoltok a hűtőládákban, nem megfelelő állagú gyümölcsök és zöldségek forgalmazása, rovarnyomok.

Bírságokat róttak ki továbbá amiatt, hogy egyes vendéglátóipari egységek nem tüntették fel bizonyos élelmiszerek pontos tömegét és a bennük levő allergéneket, nem végezték el a mérőműszerek ellenőrzését, az előírttól eltérő konyhai eszközöket használtak, nem tüntették fel a szállásdíjakat, nem fertőtlenítették kellőképpen az ágyneműt vagy a matracokat, vagy nem tájékoztatták a vendégeket az előírásoknak megfelelően.

Az ellenőrzéseket az ország minden régiójára kiterjesztik a következő hetekben.