Az Európai Unióban a román ipari termelés szenvedte el a legnagyobb éves visszaesést októberben – derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden ismertetett nem végleges adataiból, amelyek szerint az euróövezetben az egy évvel korábbihoz képest októberben a vártnál nagyobb mértékben, viszont az előző hónaphoz mérve kevésbé nőtt az ipari termelés.

Az euróövezet ipari termelése 1,1 százalékkal, a várakozásoktól 1 tizeddel elmaradva nőtt októberben szeptemberhez képest.

Éves bázison az ipari termelés bővülése a szeptemberi 5,1 százalékról 3,3 százalékra lassult, de felülmúlta a várt 3,2 százalékot.

Az Európai Unió 27 tagállamában a litván ipari termelés nőtt a legnagyobb mértékben, 22,7 százalékkal. Görögországban 17,2 százalékos, Dániában pedig 14 százalékos volt az éves növekedés.

 A legnagyobb éves visszaesést a román ipari termelés szenvedte el októberben, 6,6 százalékosat, Portugáliában 6,5 százalékkal maradt el az ipar teljesítményes az egy évvel korábbitól, Csehországban pedig 4,9 százalékkal.   

Az Eurostat honlapján szereplő adatok szerint Magyarországon az októberi ipari termelés havi szinten 0,3 százalékkal nőtt, éves alapon 2,7 százalékkal csökkent.