„A Nicaraguai Köztársaság ma felbontotta kapcsolatait Tajvannal, és a továbbiakban nem tart fenn vele semmiféle hivatalos vagy egyéb viszonyt” – olvasható a managuai külügyminisztérium angol és spanyol nyelven egyaránt közzétett közleményében.

„Kizárólag a Kínai Népköztársaság kormánya hivatott törvényesen képviselni Kínát, és Tajvan elidegeníthetetlen része a kínai állam területének” – olvasható a külügyi tárca állásfoglalásában.

Tajvan gyorsan reagált a történtekre azzal, hogy fájdalmasnak és sajnálatosnak nevezte a döntést. Hozzátette, hogy Daniel Ortega nicaraguai elnök ezzel fittyet hányt a tajvani és a nicaraguai emberek barátságára.

Szu Ceng-csang tajvani kormányfő újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy Kína mindent megtesz annak érdekében, hogy elszigetelje Tajvant, de ez nem fog sikerülni, mert számos ország egyre nagyobb figyelmet szentel Tajvan ügyének, és támogatja Tajvant. Caj Jing-ven tajvani elnök kijelentette, hogy a sziget a nyomás ellenére sem fog eltántorodni demokratikus értékeinek és szabadságának megőrzésétől.