Ismét rekordszámú, újságíró volt börtönben, és legkevesebb 24 újságírót gyilkoltak meg munkájával összefüggésben az idén a New York-i székhelyű Bizottság az Újságírók védelmére (CPJ) nevű újságíró-jogvédő szervezet ma hajnalban kiadott éves jelentése szerint. Idén – december 1-jéig – 293 újságíró volt börtönben, míg tavaly 280.

Azokon kívül, akiket bizonyítottan munkájukkal összefüggésben gyilkoltak meg, 18-an haltak meg úgy, hogy gyaníthatóan munkájukért ölték meg őket, de túl nehéz volna bizonyítani ezt az indítékot – fogalmaz jelentésében a szervezet. A dokumentum kiemeli: noha a bebörtönzések indoka országonként nagyon eltérő, a rekordszámú eset jól érzékelteti a világban zajló politikai felfordulást és a független újságírással szembeni egyre nagyobb türelmetlenséget.

Ez már a hatodik egymást követő év, amelyben rekordot dönt a börtönben lévő újságírók száma – állapította meg közleményében a szervezet, amely 40 éve tartja számon az újságírók elleni erőszakcselekményeket és törvénytelenségeket.