Nyolc európai országban végzett tanulmány szerint a romániai emberek töltik naponta a legtöbb időt a képernyők előtt és a legkevesebbet a természetben. Az előbbiek aránya 80, az utóbbiaké 68 százalék. A romániaiak kétharmadának okozza a legnagyobb gondokat a személyes kapcsolatok létesítése és fenntartása.

A Head Downers 2021 felmérés szerint a romániaiak 33 százaléka egyszer sem nézett fel az égre az elmúlt héten. Ugyancsak mi állunk Európában az első helyeken a különböző madárfajok felismerése tekintetében.

Az emberek életük egyharmadát, azaz 5 ezer órát töltenek a képernyők előtt, ami állandó mozgáshiányt és a lehajtott fej szindróma állandósulását okozza. A lehajtott fej szindrómát egy amerikai neurológus vezette be és arra figyelmeztetett, hogy ez az állandó lefelé nézés patológiai elváltozásokat okoz a nyaki csigolyákban, a szindróma heveny vagy idült izomfájdalmat okozhat, mint a nyak, mind pedig a derék tájékán, ami még a gyerekeknél is megnyilvánul.

A megkérdezettek 70 százaléka állítja azt, hogy túl sok időt tölt a számítógép előtt vagy mobiltelefont használva, ezen személyek háromnegyede 34 év alatti és városi. A számítógép előtt töltött idő szempontjából a romániaiak után következnek a horvátok és a lengyelek 73, a szerbek 74, a szlovákok 60, illetve a csehek 62 százalékkal.

A szakértők szerint a világ lakosságának 15 százaléka szenved őszi-téli vagy Szezonális Affektív Zavarban a természetes fény hiánya és a képernyő előtt eltöltött túl hosszú idő miatt, ami káros az egyének közötti kapcsolat létesítése és fenntartása terén. Ilyen szempontból a romániai válaszadók 66 százaléka nevezett meg nehézségeket, míg a szlovákok 57 és a csehek 44 százaléka.

A megkérdezettek 57 százaléka körülnéz, az eget, a felhőket, a madarakat vagy a napot figyeli, amikor házon kívül tölt időt. A Head Downers jelentést a Kantar piackutató intézet szeptember 3-6 között készült felmérése alapján készítették, amelyben a 2408 fős mintát Horvátországból, Csehországból, Magyarországról, Lengyelországból, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából és Szlovéniából válogatták.