Kemény hangvételű nyilatkozatban bírálta Ferenc pápa az Európai Uniót, miután az Európai Bizottság egy munkadokumentuma azt javasolta, tiltsák ki a hivatali kommunikációból a karácsony kifejezést.

A katolikus egyházfő ciprusi és görögországi látogatása után újságíróknak azt mondta a történtekkel kapcsolatban: a történelemben már annyi diktatúra próbált így cselekedni. Gondoljunk csak Napóleonra. Gondoljunk a náci diktatúrára, valamint a kommunistákra. Szerinte a történelem során egyik ilyen „anakronizmus” sem működött. Úgy fogalmazott, az Európai Uniónak óvatosnak kell lennie, nem léphet az ideológiai gyarmatosítás útjára, mert ez megosztja az országokat és bukásra ítéli az uniót.

Kijelentette azt is, hogy az EU-nak tiszteletben kellene tartania a tagországok belső struktúráit, azok sokszínűségét és nem szabadna megpróbálnia egységesíteni őket. „Veszélyes, ha van egy szuperhatalom, amely gazdasági, kulturális és szociális értelemben is diktál a többi országnak” – érvelt a katolikus egyházfő.