Nyolc perc alatt kimerült pénteken a háztartási gépek roncsprogramja téli kiadásának második szakaszára szánt pénzkeret – tájékoztatott a környezetvédelmi minisztérium.

A szaktárca összesített adatai szerint ebben a szakaszban a legtöbben televíziót készülnek vásárolni. Összesen 33.877 értékjegyet állított ki a rendszer, 19.183-at televízió, 9592-t laptop és 5102-t táblagép beszerzésére. A közlemény szerint néhány felhasználó nehezen tudott csatlakozni a platformhoz, ezért a minisztérium magyarázatot vár a Speciális Távközlési Szolgálattól (STS), a rendszernek ugyanis percenként 75.000 felhasználót kellene megbírnia. A program téli kiadásának egy további szakasza lesz még, december 10-e és 16-a között. Ennek keretében klímaberendezések, ruhaszárító gépek és porszívók vásárlására lehet kiváltani vouchereket. A háztartási gépek roncsprogramjának téli kiadására 34 millió lejt különítettek el.

A háztartási gépek roncsprogramja nem válhat televízióvásárlási programmá – jelentette ki pénteken Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, aki a program újragondolását szorgalmazza. A Digi24 televíziónak nyilatkozva Tánczos rámutatott, nem volt még ekkora kereslet az értékjegyek iránt sem a tavaszi, sem a téli kiadás első szakaszában, amikor hűtőszekrények és mosógépek vásárlására lehetett vouchert igényelni. Mint mondta, a legtöbben televízió vásárlására fordítanák a támogatást, ezért szükségesnek tartja a program újragondolását.