„Nagy valószínűséggel” az omikron variánssal fertőződött meg két Dél-Afrikából érkezett román állampolgár azok közül, akiknek pozitív lett a bukaresti katonai repülőtéren kedden elvégzett koronavírus-tesztje.

A kormány által kedden indított különgép hetven – azonnal letesztelt és karanténba küldött – utasa közül három koronavírus-tesztje lett pozitív: ezeket a vírusvariáns beazonosítására alkalmas szekvenciális elemzésnek vetették alá a bukaresti Cantacuzino Intézetben, de az eredményre általában több napot kell várni. Az egészségügyi miniszter szerint két hazatért utas mintáján már a szekvenciális eljárás elején több mutációt fedeztek fel, ezért valószínűsíthető, hogy az omikron variánsról lehet szó.

A kormány csütörtökön Marokkóba is különjáratot indított, hogy hazahozza azt a 127 román állampolgárt, akik ott kérte konzuli segítséget. A külügyminisztérium közleménye szerint a különjáraton 15 lengyel, 13 horvát, tíz magyar, négy bolgár, három német, három görög, két szlovén, két litván és egy osztrák állampolgárnak is helyet biztosítottak.