Románia megkapta csütörtökön az uniós helyreállítási alapból neki járó első, 1,851 milliárd euró értékű részletet. Bukarest az idén összesen várhatóan 3,793 milliárd eurót fog kapni, ugyanis további 1,942 milliárd euró fog érkezni.

A tervek szerint 2022-ben további 6,171 milliárd eurót folyósít Brüsszel a helyreállítási alapból. A támogatás feltételeként Romániának az idén és a jövő év első negyedévében 45 célt kell teljesítenie.

A kormány közlése szerint ebből ötöt teljesített, a többi megvalósítása folyamatban van. Összesen 507 célt kell teljesítenie az országnak 2026. augusztus 31-ig.

Románia összesen 29,2 milliárd eurót kap Brüsszeltől a helyreállítási alap keretében, amiből 14,24 milliárd euró a vissza nem térítendő támogatás, 14,942 milliárd eurót pedig a kedvezményes hitel tesz ki. Románia úgy döntött, hogy mindkettőt igénybe veszi.

Az Európai Bizottság (EB) szeptember végén adott zöld jelzést a román nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi tervnek, amely a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk felszámolását célozza. Egy hónappal később az EU pénzügyminiszterei
is elfogadták a Bukarest által beterjesztett helyreállítási tervet és ezzel véget ért a brüsszeli jóváhagyási eljárás.