Ellenzi a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételét. Marcel Ciolacu Ursula von der Leyen tegnapi nyilatkozata kapcsán beszélt erről, amelyben az Európai Bizottság (EB) elnöke kijelentette, hogy az Európai Unió vezetőinek el kell gondolkodniuk az oltás kötelezővé tételén.

Von der Leyen szerint „tárgyalásokra és közös szemléletre van szükség” a témában. Az EB vezetője hangsúlyozta, hogy személyes véleményének adott hangot, az egészségügyi kérdések a tagállamok hatáskörébe tartoznak.

Reakciójában a PSD elnöke rámutatott, kizártnak tartja, hogy valaha is támogassa az oltás kötelezővé tételét. „Az EB elnökének jogában áll véleményt nyilvánítani. Magam is éltem a kommunizmusban, amikor mindent ránk kényszerítettek. Továbbra is szilárdan hiszem, hogy nem szabad kötelezővé tenni az oltást. Mindenkinek jogában áll dönteni” – fogalmazott Ciolacu a Románia TV-nek nyilatkozva.

Az oltatlanok korlátozásával azonban egyetért a szociáldemokrata pártelnök. Ciolacu ugyanakkor úgy véli, az egészségügyi minisztérium illetékeseinek hozzá nem értése miatt jutott oda Románia, hogy naponta 500-an vesztették életüket a koronavírus miatt.