Bekérette a kínai külügyminisztérium Japán pekingi nagykövetét, miután Abe Sindzó volt japán miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy Japán és az Egyesült Államok nem nézné tétlenül, ha Tajvant támadás érné.

Egy hongkongi lap mai beszámolója szerint Hua Csun-jing külügyminiszteri asszisztens tegnap este határozott tiltakozását fejezte ki a japán nagykövetnek. Hua „rendkívül helytelennek” nevezte Abe kijelentéseit, amelyek szerinte a két ország közötti kapcsolatok alapvető normáinak megsértését jelentik. A volt japán kormányfő a tajvani Nemzeti Politikakutató Intézet nevű agytröszt tegnapi eseményén, videókapcsolaton keresztül megtartott beszédében úgy fogalmazott: „egy tajvani vészhelyzet egyben japán vészhelyzet is, ezért vészhelyzetnek számít a japán-amerikai szövetség számára is”. Abe továbbá figyelmeztette Pekinget, és különösképpen Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy „ne legyenek téves elképzelései” a helyzettel kapcsolatban.

A kínai külügyminiszteri asszisztens kijelentette: Japánnak nincs joga felelőtlen megjegyzéseket tenni Tajvannal kapcsolatban, tekintettel Japán Kínával szembeni agressziójának történetére.