Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangú szavazással meghosszabbította tegnap egy évvel az Európai Unió boszniai békefenntartó misszióját, de az erről szóló dokumentumból kihagyta a nemzetközi főképviselői hivatalra való utalást, hogy a határozatot Oroszország és Kína is támogassa. A boszniai szerbeket támogató Oroszország, valamint Kína nem ismeri el az 1995-ös békemegállapodás betartásán őrködő főképviselői hivatalt.

A főképviselő augusztusban Christian Schmidt volt német külügyminiszter lett, és első a Biztonsági Tanácsnak – kedden benyújtott – jelentésében kijelentette, hogy Bosznia-Hercegovina még soha nem volt olyan veszélyben, mint most, a nyugat-balkáni országot a szétesés fenyegeti. Úgy véli, hogy valódi az a fenyegetés, amelyet Milorad Dodik, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagja ismételget évek óta, nevezetesen, hogy az ország szerbek lakta része elszakadna Boszniától, és független állammá válna. A jelentés szerint a boszniai szerbek utóbbi hetekben tapasztalt bejelentései – kivonulnak Bosznia szövetségi intézményeiből, valamint a hadseregből, az igazságügyi testületekből és az adózási rendszerből – aggodalomra adnak okot, és voltaképpen az elszakadást készítik elő, hiszen aláássák az állam működését.

Milorad Dodik a nemzetközi főképviselő állításait propagandának nevezte, amelyek célja az, hogy Christian Schmidt elnyerje a muszlim vallású bosnyákok szimpátiáját.