Az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU), majd a kormány is elfogadta a járványhelyzet súlyosbodása miatt hozott korlátozó intézkedéseket, így azok hétfőn nulla órakor életbe lépnek.

Mindenhol kötelezővé válik a maszkviselés, betiltják a magánrendezvények – esküvők, keresztelők – szervezését, éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be minden településen – fertőzési rátától függetlenül –, de a koronavírus ellen beoltott és a betegségen átesett személyek éjjel is elhagyhatják lakóhelyüket.

Csak a koronavírus elleni oltottságot, illetve a fertőzésen való átesést bizonyító zöldigazolvánnyal – tehát teszttel nem – lehet belépni rendezvényekre, mallokba, plázákba, szállodákba, vendéglőkbe, kávézókba, színházba, moziba. Kivételt képeznek a 12 éves vagy 12 éven aluli gyerekek, ha zöldigazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséri őket.

Negatív koronavírusteszttel is be lehet lépni a helyi és országos közintézmények épületeibe, illetve zöldigazolvány nélkül lehet vásárolni az olyan élelmiszerboltokban és gyógyszertárakban, amelyek nem plázákban működnek. Hétfőtől két hétre bezárnak az óvodák, iskolák, afterschool-ok, a bölcsődék nyitva maradnak.

Az utóbbi 24 órában 15.261 új fertőzést azonosítottak, és 437 beteg vesztette el a harcot koronavírussal. A kórházakban további 19.823 pácienst kezelnek Covid-19-cel, közülük 1.854 szorul intenzív terápiára.