Elsöprő szavazattöbbséggel fogadott el határozatot az Európai Parlament az EU és az Egyesült Államok jövőbeli kapcsolatáról, amelyben egyenlő partnerségre kérik fel az Egyesült Államokat a globális kihívásokkal szembeni válaszadásban. A dokumentumban többek között olyan szövegrész is szerepel, amelyben az európai parlament felkéri az Egyesült Államokat, hogy gyorsítsa fel Románia, Bulgária és Ciprus felvételét a vízummentességet biztosító Visa Waiver programba.

Az európai képviselők a vízummentesség kölcsönösségének fontosságára hivatkoznak és felkérik, hogy az Egyesült Államok biztosítson vízummentességet az Európai Unió valamennyi tagállamának. Ugyanakkor üdvözli a vízumkényszer eltörlését Lengyelország esetében, illetve annak megerősítését, hogy Horvátország is teljesíti az ehhez szükséges összes követelményt. A Horvátországgal szembeni vízummentesség bevezetését követően már csak Bulgáriával, Romániával és Ciprussal szemben van vízumkötelezettség az EU és az Egyesült Államok között. Egy tavaly októberben elfogadott parlamenti határozat az Európai Bizottságot kérte fel, hogy intézkedjen a vízumkényszer felszámolása érdekében.

Az uniós törvények értelmében, amennyiben egy ország nem számolja fel a vízumkényszert a hivatalos felkérést követő 24 hónapon belül, a Bizottságnak jogi dokumentumot kell elfogadnia, amely a kölcsönösség elve alapján 12 hónapra bevezeti a vízumkényszert az illető állam polgáraival szemben. Az amerikai törvények szerint a Romániával szembeni vízumkényszer eltörléséhez a romániai vízumkérelmek elutasítási aránya 3 százalék alatti kell legyen, ez a tavalyi év elején 10,44 százalékos volt a román állampolgárok esetében.