A második és harmadik fázisába lépett a klinikai vizsgálata egy Covid-19 elleni tablettának, amelyet többek között a budapesti Semmelweis Egyetemen tesztelnek.

A szájon át adható koronavírus elleni gyógyszer klinikai tesztelésének első fázisa márciusban kezdődött az Egyesült Államokban. Közben elindultak a nagyobb számú beteg bevonásával megvalósuló második és harmadik fázisú vizsgálatok is, amelyek világszerte négyszáz vizsgálóközpontban, ezen belül Magyarországon hat helyszínen zajlanak – áll a Semmelweis Egyetem közleményében.

A klinikai vizsgálat azt értékeli, hogy egy szájon át alkalmazandó vizsgálati készítmény csökkenti-e a betegség időtartamát és/vagy súlyosságát a Covid–19 betegséggel diagnosztizált emberek körében.

A fejlesztők azt remélik, hogy a szerrel elkerülhető lesz a betegség súlyos lefolyása és a kórházba kerülés. A Pfizer amerikai gyógyszergyár által kifejlesztett tabletta úgynevezett proteáz-gátló, azaz megakadályozza, hogy a vírus elszaporodjon a sejtjeinkben. Tudni kell, hogy minél nagyobb mennyiségben van jelen a vírus a szervezetben, annál súlyosabb a betegség lefolyása.

Az eljárást főként a HIV-fertőzés és a hepatitisz C ellen alkalmazták meglehetősen jó hatásfokkal – mondja Paul Hunter, a Kelet-Angliai Egyetem orvosprofesszora a Szabad Európa videójában.