Grönland történetében először fordult elő, hogy a csapadék nem hó, hanem eső formájában esett a Föld legnagyobb szigetének legmagasabb pontján – nagyjából két mérfölddel a tengerszint fölött – jelentette a BBC.

Az esemény egy héttel korábban történt, de csak most számoltak be róla az amerikai Országos Tudományos Alapítvány, amely kísérleti állomást működtet a grönlandi jégpajzson.

A 3216 méteres csúcson augusztus 14-én fagypont fölé emelkedett a hőmérséklet. Kevesebb mint egy évtized alatt ez harmadszor fordult elő, viszont a meleg levegő először produkált extrém esőt: nem kevesebb, mint 7 milliárd tonna víz ömlött a jégtakaróra. Ekkora mennyiség elég lenne ahhoz, hogy 250 ezer alkalommal megtöltse a Washington DC-ben található National Mall tükörmedencéjét – közölte a hírt ismertető CNN.

Az amerikai Országos Hó- és Jég Adatközpont adatai szerint ez volt a legerősebb csapadék a jégtakarón a feljegyzések kezdete óta, az elveszett jégtömeg mennyisége hétszer nagyobb volt, mint az év ezen időszakának napi átlaga.

Az amerikai Országos Hó- és Jég Adatközpont grafikája azt mutatja, hogy hány Celsius-fokkal tért el a hőmérséklet az átlagtól augusztus 14-én (Forrás: https://bit.ly/3deMhTi)

Kutatók a klímaváltozással magyarázzák a melegbetöréseket, amelyek egyre gyakoribbak a térségben.